vrijdag 20 mei 2011

Reünie 28 mei 2011

Nog 7 dagen en dan hebben we de reünie vanwege het 5- jarig bestaan van de SNR.
Spannend, want wie zal er uiteindelijk komen.
Spannend want hoe zal het programma er uit komen te zien.
Spannend, want hoe gaat het programma vallen.
Spannend ook, omdat dit de eerste 5 officiële jaren zijn na 19 daadwerkelijke jaren voor mij persoonlijk, in het niet alleen economische maar ook maatschappelijk geteisterde land, waar het werkelijk vele generaties lijkt te gaan duren voor er echte veranderingen in positieve zin voor iedereen aan het optreden zijn.
En dat is nu nog steeds niet echt zichtbaar.
Integendeel. De laatste tijd is er voor de bevolking weer sprake van achteruitgang doordat de regering keiharde bezuinigingen heeft ingevoerd. Bang als men is, en misschien ook wel terecht, dat de staat failliet gaat net als Griekenland en Portugal. Maar ook het IMF ging alleen akkoord met een noodkrediet indien de Roemeense overheid drastische maatregelen zou nemen. Het BTW- tarief is sinds juni 2010 verhoogd naar 24%. De pensioenen zijn met 15 % en het ambtenarensalaris is met 25 % verlaagd.
In mei, tijdens mijn bezoek, waren het niet meer alleen kinderen die bij me kwamen bedelen. Ook meerdere volwassenen kwamen vragen om een paar lei of het liefst nog een euro. En ik heb heel wat mensen in de prullenbakken zien wroeten om er nog iets eetbaars uit te halen.
Ik heb gehoord van collega's dat de riolen in Boekarest weer behoorlijk bevolkt worden door kinderen. Maar er leeft inmiddels ook een tweede generatie "rioolratjes". Kinderen, geboren in het riool waarvan de ouders zoveel jaren daarvoor ook in het riool geboren zijn. En ook vele ouderen weten niet meer hoe ze rond moeten komen. Prullenbakken maar ook vuilnisbelten worden druk bezocht. Ook in mei heb ik het weer met eigen ogen kunnen zien.
De Roemeen is al meer dan 70 jaar gewend om te "lijden" en als je dat al zo lang moet doen dan zie je op een gegeven moment geen lichtpuntje meer.
Wat kunnen wij dan nog verwachten van zo'n volk. Wat kunnen zij nog van ons verwachten?
Werd toetreding tot de EG een zegen? Ook dit lijkt een vloek te worden voor menig bewoner van het land.
Wat hadden wij in Nederland een mazzel met de Marshallhulp die we vanuit Amerika kregen. Samen met vele andere landen van west- Europa.
Wanneer komt de Euro- hulp van de Europese Unie nu eens van de grond voor landen als Roemenië, Albanië, Oekraïne, Moldavië en Bulgarije? En wellicht nog een aantal andere landen zoals Kosovo, Georgië  en Azerbeidzjan?
Ver weg? De landen niet. De hulp wel!

Kom naar de reünie op 28 mei. Maar kom ook daarna. Om in een team te bouwen aan een toekomst voor deze mensen. Om iets van jou overschot te geven aan mensen die niets hebben, In tijd en misschien ook in geld.

Mail eens naar info@stichtingnetwerkroemenie.nl en vraag eens wat jij kan doen of geef aan wat jij kan doen.
We wachten af.
Tot zaterdag 28 mei in Anna Paulowna aan de Oaseplaza, 
van Balen Blankenstraat 11
1761DG in Anna Paulowna         
Van 10 tot 16 uur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten