vrijdag 27 september 2013




                                                                   Nieuwsbrief  december  2012

Kerst, het feest van de geboorte van de lichtbrenger, Jezus Christus.

Van de voorzitter:

Nog een paar uur en dan hebben we, helaas, ook dit jaar weer een supermarktactie.
Helaas, om dat het ook dit jaar weer bittere noodzaak is.
Vanavond zag ik op het journaal dat de armoede ook in Nederland schrikbarend toeneemt. 1,1 miljoen mensen die onder de armoedegrens leven. Dat is voorwaar niet niks.

Zelf werk ik al ruim zes jaar op donderdag voor de voedselbank. De eerste vier jaar bracht ik de pakketten met mijn oude camper aan huis. Daarvoor reed ik door de Wieringermeer, Wieringerwaard en het voormalige eiland Wieringen. Sinds ruim twee jaar worden de pakketten niet meer aan huis gebracht maar moeten de mensen het zelf van een vast punt komen halen.
Je hoort dan tijdens het uitdelen soms de meest schrijnende verhalen.
Persoonlijk vind ik het systeem van de voedselbank erg goed en ben dan ook blij dat we dit in Nederland hebben.

Hoe anders is dat in Roemenië, waar bijna een heel land onder de armoedegrens leeft.
En waar dat al heel veel jaren het geval is. Daar is de cultuur een overlevingscultuur geworden. Vaak ook in de sfeer van “ieder voor zich en God voor allen”.
Hoe dankbaar ben ik dan dat ik in Nederland woon. En hoe dankbaar is het dan ook wanneer wij, vaak van onze overvloed, mensen in bijvoorbeeld Roemenië en oh zo veel andere arme landen mogen en kunnen helpen.

Ook nu doen we weer een appél op uw hulpvaardigheid. Met onze supermarktactie. Of door ons financieel te ondersteunen. De maand december vind ik altijd moeilijk. Mede omdat, om iets te kunnen betekenen voor vele honderden armen in Roemenië, ik letterlijk bedelbrieven moet schrijven om het ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Maar ieder jaar sta ik na afloop versteld van hoé heel veel mensen bereidt zijn om daadwerkelijk te helpen. Om dan na afloop tot de conclusie te kunnen komen dat het wéér gelukt is om enorm arme mensen een flinke steun in de rug te geven, zodat ook zij de winter weten door te komen.
En langzaam aan ontstaat er een nieuwe generatie die het principe “ieder voor zich en God voor allen” omzet in “God is er voor iedereen en God houdt van iedereen” Leer Hem kennen. Het is een verrijking van uw leven.
Vanaf deze plek wensen we u fijne kerstdagen toe.
Dick Krabbendam
Voorzitter SNR









Winteractie: Net als voorgaande jaren zullen we in december weer een actie houden voor extra eten voor de allerarmsten in Roemenië. We horen nog steeds wanneer we Roemenië bezoeken hoe zeer velen geholpen waren met hetgeen we vorig jaar hebben gebracht. En dat ook voor een heel groot deel dank zij u.
De omstandigheden in Roemenië zijn helaas alleen maar slechter geworden. De crisis is in Roemenië nog veel groter dan bij ons. Want als je al bijna niets hebt en je moet dan nog inleveren…..dan blijft er in veel gevallen echt niets over. Uw hulp is dus enorm hard nodig.

Dit jaar mogen we niet in twee maar in drie supermarkten staan. En wel in Den Oever, In Hippolytushoef en in Middenmeer. In alle gevallen bij de Deka- markt.
Dus gaat u dit weekend in één van deze supermarkten winkelen, dan komt u hoogstwaarschijnlijk iemand van de SNR tegen.

Komt u geen boodschappen doen in één van deze supermarkten, dan kunt u ons doel ook op een andere manier steunen.
U kunt ons n.l. financieel steunen. Wanneer u een door u te bepalen bedrag aan ons over maakt, dan kunnen we in Roemenië zelf inkopen doen en pakketten ter plaatse maken. We hebben dan geen extra transport nodig, waardoor er meer winterkleding en andere hulpgoederen mee kunnen nemen.

Op dinsdag 11 december vertrekken Berend Ten Hove, Jack Vroling en ondergetekende met camper en nieuwe aanhanger om alles weg te brengen.
De verdeling vind plaats door stichting Veritas. Deze stichting bekommerd zich in Sighisoara om de allerarmsten en geeft hen naschoolse opvang, zorg voor meervoudig gehandicapten, zorg voor bejaarden en kindergarten en  verstrekt gratis maaltijden aan hen die dat zelf niet kunnen betalen.

Mocht u ons willen helpen met deze actie, dan kunt u dat op uw omschrijving vermelden door er neer te zetten “winteractie 2012/2013”.
U kunt uw bijdrage overmaken naar rekeningnummer 1221.23.182 t.n.v. Stichting Netwerk Roemenië in Hippolytushoef.

Mocht er geld overblijven, dan besteden we dat aan een extra vrachtwagentransport met alle hulpgoederen die we nu nog in voorraad hebben staan, aangevuld met conserven en ander voedsel.

Overigens, uw gift is in de meeste gevallen aftrekbaar van uw inkomstenbelasting, omdat wij een Anbi- status hebben.
               
                     Voedselpakketten “op maat samengesteld”.

Opbrengst markten 22 september en 24 november: De markt van 22 september heeft € 650,- opgebracht en de markt van 24 november heeft € 575,- opgebracht. Beide dagen was het erg gezellig en zat ook het weer erg mee. Bovendien smaakten de taarten ook nog eens enorm lekker. De bar draaide dan ook erg goed.
Een volgende markt staat gepland ergens voor maart 2013.

Op vrijdag 30 november is er weer een grote hoeveelheid kleding uitgezocht.
Een groot deel daarvan gaat op 11 december mee naar Roemenië om via Veritas verstrekt te worden aan de allerarmsten.
Voor het uitzoeken zijn veel mensen aan hetwerk geweest in de Ankerkerk in Hippolytushoef.
Bij deze wil ik iedereen die kleding heeft gedoneerd en iedereen die mee heeft geholpen met het uitzoeken ervan enorm bedanken. Zonder jullie hulp was het nooit gelukt.

Kleding sorteren door vele vrijwilligers

Stageplek     Weet jij dat het mogelijk is via onze bemiddeling een stageplek te krijgen voor diverse soorten opleidingen in Roemenië? Je komt terug en bent een ervaring rijker!!
Lijkt het je wat? Neem dan eens contact op.

Wilt u Stichting Netwerk Roemenië blijvend steunen? Word dan vaste donateur!
Des te meer zekerheid wij hebben over onze inkomsten, des te meer zekerheid we ook in Roemenië kunnen geven over waar we structureel de allerarmsten mee kunnen helpen!
Wij hebben ALLEEN vrijwilligers, dus GEEN salarissen. Uw geld is 100% hulp.     
Stichting Netwerk Roemenië, Beltstraat 14, 1777HC in Hippolytushoef.                                                           U kunt een door een door u te bepalen bedrag over maken naar bankrekening 1221.23.182 t.n.v. Stichting Netwerk Roemenië in Hippolytushoef. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten